top of page
Etsi
  • Writer's pictureMinna-Maija Jokisalo

Health Coach hyvinvointimatkallaHyvän olon kulmakiviä on monia – kuten riittävä uni, merkityksellinen työ, riittävä palautuminen, hyvät ihmissuhteet, ulkoilu ja liikunta sekä hyvä ravitsemus. Oma lempilapseni näistä on monipuolinen ja värikäs ravinto. Harrastan urheilua, käyn kuntosalilla, joogaan, ulkoilen, meditoin, harrastan kuorolaulua, teen energiahoitoja ja olen itse hoidettavana. Kuitenkin asia, jota itse jaksan tutkia ja kokeilla loputtomasti on ravitsemus.


Näin on ollut aina siitä lähtien kun äitini sairastui syöpään ja luin lääketieteellisen kirjaston tutkimusraportteja. Niistä paljastui, että todennäköisin syy vakavaan sairauteen ja lopulta kuolemaan oli vääränlaiset rasvat. Se todella pysäytti ja sai ottamaan vakavasti sen mitä suuhunsa laittaa. Ja rasvat ovatkin erittäin tärkeä asia ruokavaliossa. Ei niiden välttäminen, vaan oikeanlaisten rasvojen nauttiminen!

Minulle syöminen on iloinen asia ja ruoka enemmän kuin polttoainetta. Kehomme solut uudistuvat jatkuvasti ja ottavat rakennusaineensa syömistämme ravinteista. Tasapainoinen ja painonhallintaa tukeva ruoka ei ole väritöntä, mautonta, hajutonta ja tylsää. Hyvä ruoka on värikylläistä, herkullista ja kaikki aistit herättävää. Hyvä ruoka ruokkii uusiutuvia solujamme; luustoa, niveliä, ihoa, sisäelimiä, aivoja, hermostoa - kaikkia kehomme kudoksia!


Terveellinen syöminen ei saa olla täynnä rajoituksia, syyllisyyttä ja stressiä. Kokeilen mielelläni erilaisia ruoka-aineita ja kehittelen omia reseptejä, joita jaan tässä blogissa. Olen luova ja impulsiivinen ruuanlaittaja ja usein yhdistelen aineita "näppituntumalta" enkä tarkkojen mittojen mukaan. Äitini oli erinomainen kokki käyttäen perinteisiä raaka-aineita ja teki "slow-foodia" rakkaudella. Häneltä olen oppinut monia keittiön salaisuuksia ja niksejä.


Nykyään on saatavilla monipuolisesti aineksia, yrttejä ja mausteita läheltä ja kaukaa, mikä avaa ihania mahdollisuuksia yhdistellä eri makumaailmoja. Reseptini ovat gluteenittomia, sokerittomia ja vähähiilihydraattisia. Välillä ketoilen, mutta pääosin noudatan paleo-ruokavaliota. Maitotuotteita käytän maltillisesti. Pyrin koko ajan kohti intuitiivista ja luontaista syömistä. Herkutellakin voi ja pitää.


Välillä elämä tulee vastaan, asioita tapahtuu paljon ja deadlinet kaatuvat päälle. Ystäväni stressi pyrkii vierailulle ja sotkee kuviot. Stressinhallinta on tärkeää monelta eri kannalta. Itse huomaan, että väsyneenä ja stressaantuneena terveellisten elämäntapojen pakka alkaa helposti hajota. Stressi nostaa kehon verensokeria ja insuliinitasoja sekä sekoittaa muutenkin hormonitoimintaa. Siispä stressinhallinta on yksi tärkeimmistä asioista hyvinvoinnin edistämisessä. Kerään jatkuvasti työkaluja stressin poistoon ja jaan kokemuksiani.


Olen avoin uudelle ja kokeilen mielelläni täydentäviä hoitomuotoja. Kirjoittelen myös niistä ja muistakin hyvinvointiin vaikuttavista aiheista. Uutta tietoa ja tutkimusta tulee koko ajan ja seuraan aktiivisesti uutisointia maailmalta.


Voidaan hyvin ja nautitaan energisoivasta ruuasta!


Lämmöllä

Minna-Maija
bottom of page